Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Sparen voor de kinderen - Wat brengt de toekomst?

Ouders doen er verstandig aan om al op jonge leeftijd te beginnen met sparen voor de kinderen. En niet meer alleen voor de opleiding. 

Kunnen studeren is niet meer zo vanzelfsprekend. De studiefinanciering heeft namelijk deels plaatsgemaakt voor een studieschuld. Het liefst wil je jouw kinderen niet met een studieschuld laten starten, dus bouw je een kapitaal op voor de financiering van de studiekosten. Daar komt tegenwoordig ook nog een tweede spaardoel bij, namelijk de kinderen helpen bij het kopen van een eerste woning.

Starters op de huizenmarkt hebben het lastig

De volgende generatie huizenkopers heeft veel spaargeld nodig. Ten eerste moeten ze de studie zelf bekostigen. De kosten kunnen hoog oplopen als ze hiervoor op kamers moeten. Zonder hulp van de ouders zijn ze namelijk aangewezen op een studielening. De aflossing van de lening zal het kopen van een huis lastig of zelfs onmogelijk maken. Ten tweede hebben ze ook nog een startkapitaal nodig voor het kopen van de eerste woning. Op dit moment kun je een hypotheek krijgen tot 100 procent van de koopsom. De bijkomende kosten betaal je met spaargeld. Het is overigens niet uitgesloten dat je in de toekomst nog meer eigen geld nodig hebt bij het kopen van een huis.

Hoeveel spaargeld heeft de volgende generatie nodig?

Studenten lenen nu gemiddeld 13.700 euro. Bij het kopen van een huis van 250.000 euro, zullen de bijkomende kosten de 10.000 euro overstijgen. Zeker als er ook nog een aankoopmakelaar en een bouwkundige zijn ingeschakeld. Een bedrag van tienduizenden euro’s  opbouwen voor opgroeiende kinderen is dus wenselijk. Bij een stijging van het gemiddelde leenbedrag en de huizenprijzen, kan het benodigde bedrag nog verder oplopen. 

De zeer lage spaarrentes werken niet mee

Een spaarvermogen opbouwen wordt moeilijker door de zeer lage spaarrente van dit moment. Het sparen levert namelijk vrijwel niets meer op, dus kun je niet meer profiteren van een rendement. Toch is dat nog geen reden om geen kapitaal op te bouwen. Er zijn alternatieven voor het sparen met een kans op een veel hoger rendement. Maar je raadt het al, daar kleven veel meer risico’s aan. Kiezen voor beleggen kan een goede oplossing zijn. Zeker als je nu al reserveert om over bijvoorbeeld 15 jaren een kapitaal te hebben. Laat je wel goed adviseren over de risico’s van het beleggen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-11-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.