Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Premies zorgverzekering 2016 bekend!

Wat ga je betalen voor je zorgverzekering in 2016? Waarschijnlijk flink meer dan dit jaar. Avéro Achmea verhoogt de maandpremie met 7 euro, CZ legt er 4,45 bovenop en Menzis-klanten betalen maandelijks 2,75 extra. VGZ maakte bekend haar premie niet te wijzigen volgend jaar.

Zilveren Kruis en Avéro Achmea voeren de grootste premieverhoging door. Op jaarbasis kost je dat € 84. Een flinke stijging? Over twee jaar volgt de échte klap, zeggen de verzekeraars.

Compenseren met de winst

Het ministerie van Volksgezondheid voorspelde met Prinsjesdag dat de zorgverzekering maandelijks zo'n 9 euro duurder zou uitvallen. De overheid schat al jaren de stijging hoger in dan in de praktijk blijkt. Dat komt mede omdat zorgverzekeraars hun winsten uit eerdere jaren gebruiken om de premieverhoging wat af te zwakken. Dat compenseren van de premie kunnen ze echter niet blijven volhouden, zo stellen ze zelf.

'20 procent erbij in 2018'

"De afgelopen jaren ging het heel goed", zegt Menzis-bestuurder Frank Janssen in de Volkskrant, "maar het zal na misschien nog twee jaar afgelopen zijn. En dan zullen we de echte kosten aan de klant moeten doorberekenen." Janssen voorspelt dat de premiestijging voor de zorgverzekering van 2018 wel eens richting de 20 procent kan gaan.

Ook CZ vindt de premiestijging voor volgend jaar mild in vergelijking met wat consumenten te wachten staat. "Het moment dat er geen overreserves meer zijn en mensen echt de kostprijs moeten betalen komt dichterbij", zegt CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren. Met deze uitspraken maken ze de weg vrij voor verdere premieverhogingen. Niet bij iedereen valt dit goed, gezien de winsten die de verzekeraars maken.

Fors verschil premie zorgverzekering

De verschillen tussen de zorgverzekeringen blijven fors. Tussen de voordeligste en duurste basispolis gaapt een gat van zo'n 20 euro per maand. De dekking is gelijk, dus waar zit het verschil dan in? Het belangrijkste is het aantal ziekenhuizen waar je terecht kunt. Kies je bij een voordelige polis toch een ander ziekenhuis, dan zul je een deel van de rekening zelf moeten betalen.

Een ander verschil is de wijze van vergoeding. Betaalt de verzekeraar eerst jou en jij vervolgens het ziekenhuis (restitutie), of betaalt de verzekeraar de rekening meteen aan het ziekenhuis (natura)? Het laatste grote verschil is service. Is digitaal contact voldoende, of wil je altijd kunnen bellen met je zorgverzekeraar? Hoe wil je je rekening in kunnen dienen?

Vergelijken zorgverzekering 2016

Let bij het vergelijken van de zorgverzekering niet alleen op de kosten. Het voordeel van een lage premie kan tegenvallen wanneer blijkt dat de vergoeding van de verzekering in jouw situatie niet gunstig is. Bijvoorbeeld omdat je fysiotherapie nodig hebt en er weinig behandelingen onder de aanvullende zorgverzekering vallen.


Net als ieder jaar is het tot eind december mogelijk om je oude zorgverzekering op te zeggen. Voor die tijd moet je dus besluiten of je overstapt of niet.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-11-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.